Vieläkö Marrakechin tuhannen ja yhden yön tunnelma on tallella?

Marrakech, yksi Marokon viidestä kuninkaallisesta kaupungista, on nykyisin maan suosituin matkailukohde. Vaaleanpunaisen sävyistään tunnettu ikiaikainen kaupunki on vienyt aurinkoisen Agadirin aseman maan turismin ykköskohteena ja kirinyt matkailijoiden suosioon ennen kaikkea eksoottisella tuhannen ja yhden yön satujen tunnelmallaan. Mutta onko kaupungin mystinen, tuhannen ja yhden yön tunnelma vielä tallella turistien vallattua kaupungin? 

Koutoubia moskeija, Marrakech Medina

Marrakech Medina (vanha kaupunki)

Marrakechin Medinan (vanhan kaupungin) tunnelmia

Eksoottista tunnelmaa ja turisteja

Kävin Marrakechissa ensimmäisen kerran 80-luvun lopulla. Vierailu kaupungissa lähes 30 vuotta ensivisiitin jälkeen laittoi miettimään, kuinka kaupunki on muuttunut ja vieläkö tunnelman tavoittaa. Ja ilokseni voin todeta: kyllä, vanhan kaupungin eli medinan eksoottinen tarujen tunnelma on tallella ja se viehättää edelleen – harvinaislaatuisuudessaan ehkä jopa enemmänkin kuin ennen. Toisaalta, tunnelmahan on peräisin jo vuosisatojen takaa.

Toki muutostakin on havaittavissa. Turistit kansoittavat tärkeimmät nähtävyydet ja etenkin iltapäivällä niissä on ruuhkaa. Jos mahdollista, kannattaakin käyttää aamun rauhallisemmat tunnit hyväkseen. Myös monessa turistien suosimassa kohteessa huomaa tarjonnan painottuneen matkailijoille suunnattuihin palveluihin ja valitettavasti myös huonompilaatuiseen krääsään, jota aiemmin ei juuri huomannut. Onneksi aitojakin, Marokossa käsityönä valmistettuja tuotteita löytyy vielä yllin kyllin!

Marrakechia pääsee katselemaan myös hevoskyydilla

Grafiittitaidetta Marrakechissa

Makupaloja Marrakechistä

Oli hauska huomata, että vuosikymmenien aikana matkatoimistojen ohjelma päivän retkelle Marrakechiin ei juuri ole muuttunut. Ohjelmassa ovat mukana edelleen samat, tärkeimmät nähtävyydet: kaupungin maamerkki Koutoubia-moskeija, koristeellinen marokkolaisen arkkitehtuurin taidonnäyte Bahia-palatsi, vanhat juutalaiskorttelit (Mellah), taidokkaita käsityöläisiä vilisevä souk eli vanhan kaupungin basaarialue sekä sadunkertojien tori Djemaa el Fna.

Päivän aikana toki jää paljon näkemättä ja kokematta. Varsinkin kaupungin uudemmalla puolella on monta viehättävää puistoa, hotellia, ravintolaa ja kauppakeskusta. Muotisuunnittelija Yves Saint Laurentin Majorelle-puutarhassa kävimme etsimässä vehreää rauhaa kaupungin sykkeen keskellä. 

Taidetta Marrakechin Medinassa (vanhassa kaupunginosassa)

Marrakech Medinan (vanha kaupunginosa) yksi porteista

Marrakechin Medina eli vanha kaupunki

Tuhatvuotisen Marrakechin sydän ja elämää sykkivä keskus on muurien sisään kätkeytyvä ainutlaatuisen arvokas UNESCO:n maailmanperintökohde, mystinen vanha kaupunki eli Medina.

Medinan sokkeloiset, kapeat kujat kätkevät syliinsä soukin pieniä hämyisiä putiikkeja ja värikkäitä basaareja, joissa taidokkaat käsityöläiset myyvät eksoottisia tuotteitaan pienistä, pieteetillä rakennetuista puurasioista hauskoihin, värikkäisiin babush-tossuihin ja upeisiin koristeellisiin djellaba-pukuihin. Käsinkosketeltavan tiheä tunnelma, huumaavat tuoksut ja kirkkaat värit hivelevät kaikkia aisteja.

Medinan kujilla kulkevat aasit valtavine appelsiinikuormineen ja vihanneskauppiaat värikkäine vihannes- ja hedelmäkärryineen, ja metallipajoissa pöly ja kipinät lentävät.

Muurien kätköistä löytyy myös viehättäviä, perinteisiä taloja sisäpihoineen ja suihkulähteineen. Niistä monesta on rakennettu ylellisiä ja supersuosittuja majataloja, riadeja. Esimerkiksi kehuttu Riad BE Marrakech pitää varata usein jo kuukausia etukäteen. 

Marrakechin vanhan kaupungin Medinan basaareissa (souk)

Marrakechin vanhan kaupungin Medinan basaareissa (souk)

Marrakech Medina (vanha kaupunki), Djemaa el Fna - sadunkertojien tori

Djemaa el Fna – sadunkertojien tori

Marrakechin tunnetuin aukio on hektinen Djemaa el Fna - Sadunkertojien tori vanhassa kaupungissa eli Medinassa. Vaikka torin ovat vallanneet turistien huomiota keräävät värikkäästi pukeutuneet vedenmyyjät, hihnassa apinoita kuljettavat apinamiehet ja monet turistikrääsää myyvät kojut, aukiolla voi vielä aistia myös perinteistä ja aitoa tunnelmaa.

Sadunkertojat ikivanhoine tarinoineen, kirjurit kirjoittamassa viestejä lukutaidottomien puolesta ja käärmeenlumoajat soittamassa huiluaan, jonka tahdissa käärmeet nousevat kohti korkeuksia, vievät tunnelmaan vuosisatojen taakse. 

Hevosvankkurit, Djemaa el Fna torilla Koutoubia-moskeijan edustalla

Arja Koutoubia-moskeijan edustalla Marrakechissa

Koutobia-moskeija

Koutobia-moskeija on Marrakechin monessa paikassa näkyvä ikoninen symboli ja maamerkki Djemaa el Fna -aukion lähellä. Kaunis moskeija on valmistunut vuonna 1158 ja sen 69 metriä korkea torni on Marrakechin korkein rakennus – ja määräysten mukaan pysyykin sellaisena, koska kaupungin muut rakennukset eivät saa olla tornia korkeampia.

Koutobia-moskeijaan eivät turistit pääse sisään, mutta se on ulkoapäin kaunis katsella ja kuvata, etenkin iltavalaistuksessa. Moskeijaa ympäröi vehreä puisto, jossa voi viettää rauhallisemman hetken kaupungin sykkeessä. 

Appelsiinipuita Bahia-palatsin puistossa, Marrakech

Bahia-palatsissa, Marrakech

Bahia-palatsin koristeluja, Marrakech

Bahia-palatsi

Marokkolaisen arkkitehtuurin ja taitavien käsityöläisten upea taidonnäyte Bahia-palatsi koristeellisine ornamentteineen, taidokkaine veistoksineen, arvokkaine marmoreineen ja värikkäine mosaiikkeineen on yksi kaupungin suosituimmista nähtävyyksistä. Palatsi on rakennettu 1800-luvun lopulla maan taitavimpien artesaanien käsityönä ja tavoitteena oli olla yksi kaikkien aikojen vaikuttavimmista palatseista. Palatsi onkin upea, etenkin jos nautit kauniista arkkitehtuurista ja hienoista, koristeellisista yksityiskohdista sekä arvostat taitavaa käsityötä.

Palatsin yli kahdeksan hehtaarin alueesta ja yli 150 huoneesta vain osa on avoinna yleisölle. Koska palatsi on suosittu vierailukohde, kannattaa siellä pyrkiä vierailemaan päivän rauhallisimpina tunteina (aikaisin aamulla), jos mahdollista.

Yves Saint Laurentin (YSL) Jardin Majorelle -puutarha, Marrakech

Yves Saint Laurent (YSL) muistomerkki, Marrakech, Jardin Majorelle -puutarha

Yves Saint Laurent (YSL) Jardin Majorelle -puutarha, Marrakech

Majorelle-puutarha

Marrakech on monen, etenkin ranskalaisen, kuuluisuuden suosiossa ja lomien viettopaikka. Muotisuunnittelija Yves Saint Laurent ihastui kaupunkiin niin, että osti sieltä oman talon ja vietti kaupungissa vuosikymmeniä partnerinsa Pierre Bergén kanssa lähes kuolemaansa asti.

YSL:n tuhkat on levitetty heidän viimeisimmän talonsa Villa Oasiksen Majorelle-puutarhaan, missä sijaitsee myös hänen muistomerkkinsä. Jardin Majorelle -puutarha, sen viereen rakennettu YSL museo ja puutarhan perustajan, ranskalaisen maalarin Jacques Majorellen studiossa sijaitseva berberimuseo ovat nykyisin kaupungin suosituimpien nähtävyyksien joukossa.

Suojaisan puutarhan eksoottisten kasvien ja vesilähteiden ympäröimässä puutarhassa kävellessään ymmärtää, miksi muotilegenda viihtyi täällä. Itse toivoin, että olisin päässyt puutarhaan vierailulle sellaiseen aikaan, jolloin puutarhassa on vähemmän turisteja ja ehtinyt istuskella puutarhan varjoisilla penkeillä pidempäänkin.

Vinkkinä vielä, että vastapäisen kahvilan eksoottiset, vastapuristetut tuoremehut tarjoillaan hauskasti ja ne ovat valtavan maistuvia! Sijainnin vuoksi hinnat ovat toki paikalliseen tasoon nähden kalliita. 

Maustekauppa medinassa (vanhassa kaupungissa), Marrakech

Marrakech Medina (vanha kaupunki), maustekauppa

Maustekaupassa Marokossa

Marokossa käydessä maustekaupassa vierailu on lähes pakollista! Huumaavasti tuoksuvat mausteet ovat kauniisti esillä, usein värikkäissä pyramideissa ja valikoimaa löytyy runsaasti. Maustevarastoja kannattaakin täällä täydentää!

Perinteisessä marokkolaisessa keittiössä mausteita käytetään paljon ja monipuolisesti. Ruuat ovat mausteisia, usein makeita, mutta eivät tulisia. Ruuanlaittotaito ja parhaat reseptit siirtyvät äidiltä tyttärelle.

Suosituin mausteseos on Ras el hanut, joka on sekoitus jopa 35 erilaista yrttiä ja maustetta, kuten esimerkiksi inkivääriä, kuminaa, mustapippuria, kardemummaa, paprikaa ja muskottia. Jokaisella maustekaupalla on oma sekoituksensa ja sen parhaiten oman makuun sopivan löytäminen on taitoa! Kallis sahrami on punertavaa, ”haituvan” näköistä, ei siis keltaista jauhetta, kurkumaa, jota joskus myös sahramina voidaan yrittää myydä.

Marokossa juodaan perinteisesti makeaa minttuteetä ja kuivattuja minttuja sekä valmiita teesekoituksia löytyy maustekaupasta. Vain Marokossa tuotettavaa, paremmin kosmeettisena ihmeaineena tunnettua argana-öljyä löytyy myös kulinaristeille pähkinäiseltä maistuvana pöytäöljynä. Appelsiininkukkaöljyä tuoksuttelemalla kerrotaan stressin ja unettomuuden katoavan, eukalyptusöljy puolestaan auttaa flunssaan ja särkyyn.

Lintuja Medinan (vanhan kaupungin) portin päällä, Marrakech

Marrakechin Medinan (vanhan kaupungin) kujilla

Vinkkejä Marrakechin matkalle

  • Koutobia-moskeijan kulmalla odottavilla hevoskärryillä pääsee tutustumaan kaupunkiin

  • Taksit ovat kellertävän oransseja. Pikkutaksit ovat edullisempia ja ottavat kyytiin enintään kolme henkeä.

  • Liikenne on kaoottista, liikennesääntöjä ei juuri ole tai ainakaan niitä ei noudateta, joten ellet ole todella kylmäpäinen kuski, en suosittele auton rattiin itse hyppäämistä

  • Tummanpunertava henna-tatuointi on taidetta iholle maalattuna

  • Älä kuvaa poliiseja, sotilaita tai sotilaallisia kohteita!

  • Myös ihmisten kuvaamiseen tarvitaan lupa. Kaikki eivät pidä siitä, että heitä kuvataan, osa vastustaa sitä voimakkaasti, koska kokee, että heidän sielunsa vangitaan valokuvaan, joten pyydä aina lupa ennen kuvaamista

  • Käärmeenlumoajille, kamelimiehille tai muille kuvaan pyrkiville tulee aina maksaa palkkio kuvaamisesta

  • Jos epäilet eläinten hyvinvoinnin kärsivän turisteille tarjottavasta palvelusta (kuten vaikkapa Djemaa el Fnan aukion apinat), älä tue sitä!

  • Majoitusvaihtoehtona riadit kannattaa kartoittaa etenkin juuri Marrakechissä

  • Päivän retki Agadirista kestää noin 16 tuntia ja esimerkiksi SkyMax Holidaysin kautta retki maksoi (v. 2018) noin 80 euroa hengeltä sisältäen kuljetuksen, opastuksen, lounaan ja illallisen ilman juomia. Bussimatka kestää pysähdyksineen ja taukoineen lähes neljä tuntia yhteen suuntaan.

Marrakechin medinassa (vanhassa kaupungissa) saippuakaupassa

Marokkolaisia djellaba-juhlapukuja, Marrakech

Koutoubia-moskeija auringonlaskun aikaan, Marrakech

Edellinen
Edellinen

9 tips to Nice

Seuraava
Seuraava

Marokko - Agadirin aurinkoa ja ympäristön eksotiikkaa