Suomen pisintä siltaa Merenkurkun saaristoon

Raippaluodon silta on Suomen pisin silta. Se vie Unescon luonnonperintökohteeseen Merenkurkun saaristoon ja Suomen neljänneksi suurimpaan saareen, Raippaluotoon. Raippaluodossa ja sen pengertiellä yhdistetyssä naapurisaaressa Björkössä nähtävää riittää komean sillan lisäksi: mm. Raippaluodon ja Björköbyn vanhat puukirkot, idyllinen kalastajakylä Svedjehamn, Saltkaret-näkotornin hulppeat merimaisemat sekä saariston kauniit luontopolut ja vaellusreitit.

Raippaluodon silta

Näkymät Raippaluodon sillalta

 Merenkurkun saaristo Unescon maailmanperintöluettelossa

Upea Merenkurkun saaristo on kansainvälisessä Unescon maailmanperintöluettelossa Suomen ainoa luonnonperintökohde.  Matalavetisessä ja kivikkoisessa Merenkurkun saaristossa maankohoamisnopeus on yksi maailman nopeimmista. Siellä sekä Ruotsin Korkearannikolla voi parhaiten kokea ja ymmärtää viimeisimmän jääkauden aiheuttamaa maankohoamista.

Merenkurkun saaristo näyttäytyy pitkälti alkuperäisenä ja koskemattomana kauniine luontoineen, häikäisevän sinisine merineen, viehättävine punavalkoisine kylineen ja perinteisine venevajoineen. Saarilta löytyy kuitenkin myös kattava valikoima erilaisia palveluja.

Näköalat Saltkaret näköalatornista

Raippaluodon sillalla

 Raippaluodon silta

Raippaluoto oli itsenäinen kunta vuoteen 1973 asti. Kuntaliitoksen jälkeen Raippaluoto ja Björkö liitettiin Mustasaareen, Vaasan naapuriin. Raippaluodon silta valmistui vuonna 1997 lauttaliikennettä korvaamaan. Silta on edelleen Suomen pisin silta. Pituutta komealla sillalla on 1045 metriä.

Sillan yli kävelee leveää kevyen liikenteen kaistaa pitkin parissakymmenessä minuutissa. Saaristomaisemat ja massiiviset siltarakennelmat ovat komeat. Juuri ennen siltaa mantereelta tullessa on Fjärdskär uimaranta, lasten leikkipaikka, viihtyisä grillauspaikka pöytineen sekä pieni näköalatorni. Valitettavasti puut ovat osin kasvaneet näköalan eteen, eikä siltaa näe tornista kokonaan.

Fjärdskär grillipaikka ja näköalatorni

Berny’s ravintola Raippaluodon sillan kupeessa

Maailmanperintöportti ja ravintola Berny’s Raippaluodon sillan kupeessa

Heti Raippaluodon sillan jälkeen sijaitsee Merenkurkun saariston vierailukeskus Maailmanperintöportti sekä ravintola ja kahvila Berny’s. Maailmanperintöportti kertoo maailmanperinnön historian tarinaa ja järjestää näyttelyitä. Sieltä saa myös vuokrata polkupyöriä ympäristöön tutustumiseen.

Berny’s tarjoilee mm. maistuvaa lounasta kohtuuhintaan tyylikkäässä ravintolassa ja isolla terassilla meren äärellä sillan kupeessa. Oma lohiannokseni 13 euron hintaan tarjoiltiin pöytään ja oli oikein maistuva. Buffetista hyviä lounasannoksia sai kympillä. Berny’sillä on myös pieni kahvila ja lisäksi se järjestää yrityksille ja ryhmille mm. risteilyjä Merenkurkun saaristoon, juhlia sekä saunailtoja.

Björkobyn kirkko

Keisarinna Marian mukaan nimetty Björköbyn kirkko

Historian havinaa, Björköby

 Hurmaava kalastajakylä Svedjehamn

Raippaluodon sillalta on parisenkymmentä kilometriä Björköbyhyn ja idylliseen Svedjehamnin kalastajakylään. Saaret yhdistää meren yli kulkeva pengertie. Björköbyn maisemassa korostuvat sievät punavalkoiset talot, ja myös kylän vanha, vuonna 1859 rakennettu, keisarinna Marian mukaan nimetty puukirkko sulautuu ympäristön sävyihin.

Svedjehamin satamassa tunnelmaa luovat vanhat, punaiset kalastajavajat ja perinteinen kahvila-ravintola Salteriet vanhoine puuveneineen ja kalastustarvikkeineen. Tänne ovatkin heinäkuisena päivänä yllättävänkin monet löytäneet tiensä ja parkkipaikalla on autoja runsaasti. Satamaa on mukava kierrellä aistimassa ja kuvaamassa merellistä tunnelmaa ja idyllisiä venevajoja.

Svedjehamn venevajoja

Ravintola Salteriet, Svedjehamn

Ravintola Salteriet, Svedjehamn

 Hulppeat näköalat Saltkaretin näköalatornista

Svedjehamnista on noin 800 metrin kävelymatka Saltkaretin näköalatornille. Läheltä löytyvät myös hyvin merkityt luontopolut ja vaellusreitit. Tornin vierellä ovat wc:t sekä polttopuuvarasto, josta voi ottaa polttopuita mukaan läheiselle grillipisteelle vaikkapa eväsmakkaroiden paistoon.

Tummanharmaa torni on yllättävän tyylikäs ja moderni. Torniin kiivetään monia puisia portaita pitkin, ja matkan varrella on tauluja kertomassa näköaloista sekä ikkunoita, joista voi kurkistella avautuvaa huikeaa maisemaa. Ylös torniin kiipeäminen kannattaa ehdottomasti, sillä ylhäältä avautuvat hulppeat maisemat neljään eri suuntaan. Saltkaretin näköalatorni onkin mielestäni Merenkurkun saaristossa huippunähtävyys, jota ei kannata jättää väliin!

Maisema on monimuotoinen yhdistelmä vihreää metsää ja huikean sinisenä hohtavaa merta. Svedjehamnin kalastajakylä on osa maisemaa, ja häikäisevät merimaisemat saavat lähes haukkomaan henkeä. Meriteitse Uumajaan on vain 60 kilometriä ja Ruotsin rannikko lähes siintää taustalla.

Svedjehamn, Merenkurkun saaristo

Saltkaret näköalatorni

Saltkaret näköalatornista näkymiä

 Lasi-iglut Raippaluodossa

Me emme aikomuksista huolimatta tällä kertaa valitettavasti ehtineet tutustua Raippaluodossa sijaitsevaan, upeita saaristolaiselämyksiä etenkin yrityksille ja yhteisöille tarjoavaan Kalle’s Inn matkailuyritykseen. Kalle’s Inn valittiin vuonna 2018 Vuoden matkailuyrittäjäksi. Sen huikeat majoituspaikat lasi-igluineen ja monipuolisine juhla- ja elämysjärjestelyineen olisi ollut mielenkiintoista nähdä. Toivottavasti toisella kertaa pääsemme katsastamaan myös tämän manner-Suomen läntisimmäksi autolla saavutettavaksi pisteeksi mainitun kohteen.

Svedjehamn, Merenkurkun saaristo

Luontopolkua, Svedjehamn ja Natte

 Lue lisää

Merenkurkun saariston vaellusreiteistä ja luontopoluista voit lukea lisää Luontoon.fi -sivuilta.

Blogista löydät myös kokemuksiamme

Tutustu Elämänmakuisia matkoja -blogiin myös Facebookissa , Instagramissa , Twitterissä ja Pinterestissä.

Arja ja Natte Raippaluodon sillan luona

 Alkuperäinen julkaisu 12.07.2020

Edellinen
Edellinen

Kokemuksia Riian risteilyltä ja vinkkejä Riikaan

Seuraava
Seuraava

Saaristolaiselämää Lappon saarella Ahvenanmaalla