Utö - Ulkosaariston upea majakkasaari
Utö on Suomen eteläisin asuttu saari. Ulkosaaristossa sijaitsevan tunnelmallisen majakkasaaren avarat näkymät kalliorannalta sinisenä hohtavalle merelle, karun kaunis luonto ja rauhalliset kylätiet hurmaavat saariston ystävän. Saari on tunnettu myös lintubongaajien, sukeltajien ja veneilijöiden tukikohtana.
Lautalla tai pikaveneellä Utön saarelle
Utö sijaitsee ulkomerellä, mutta lähellä sekä Ahvenanmaan saaristoa että Saaristomeren kansallispuistoa. Hallinnollisesti saari kuuluu Paraisten kaupunkiin.
Utön saarelle kulkee maksuton yhteysalus M/S Utö (kesällä 2021 M/S Baldur) Nauvon Pärnäisista (Saaristotie 5861, 21670 Pärnäinen). Lauttamatka kestää 4–5 tuntia ja matkan varrella pysähdytään Nötön, Aspön ja Jurmon viihtyisissä satamissa.
Vaihtoehtoisesti kesällä 2021 uutuutena Utön saarelle pääsi myös Utö Express -aluksella, joka ajoi Utön ja Pärnäisten sekä Nauvon satamien väliä. Utö Expressillä matkaan Utöstä Pärnäisiin meni vain tunnin verran, Nauvoon puolisen tuntia pidempään. Paikka sekä veneelle että tarvittaessa bussiin Turun tai Helsingin suunnalta varattiin Matkahuollon sivuilta. Tällä hetkellä ei ole tiedossa, kulkeeko Utö Express myös vielä tulevina kesinä.
Autoa ei voi ottaa Utön saarelle mukaan, vaan saaren kadut ovat autoilta vapaita, joitain huoltokuljetuksia yms. lukuun ottamatta. Pärnäisissä on maksuton pysäköintialue, jossa tosin kesäkuun lopun arkiaamuna oli lähes täyttä, eli ajoissa ennen yhteysaluksen lähtöä kannattaa olla paikalla.
Kesän helteisenä päivänä laivamatka M/S Baldurilla sujuu mukavasti kannella auringossa istuskellen ja uskomattoman kaunista saaristoamme ihaillen. Tunnelmalliset satamat houkuttelevat poikkeamaan myös muihin saariin, haluaisin käydä niistä jokaisessa. Päivän aikana kameraan kertyy lukemattomia, toinen toistaan upeampia, taivaan ja meren sinisen hehkun vangitsevia kuvia. Viileämmälle päivälle istumapaikkoja yhteysaluksella on myös sisätilojen salongeissa. Laivan kahvilan ruoka saa naapureilta kehuja.
Utö Expressillä matka Pärnäisiin maksoi 25 euroa (heinäkuu 2021) ja matka taittui vauhdikkaasti ilman välipysähdyksiä. Sisällä on runsaasti istumapaikkoja, ulkona valitettavasti ei lainkaan. Matkustajia alkukaudesta on vielä vähänlaisesti. Ihailen kipparin taitoa rantautua suoraan laituriin tuulisenakin päivänä; saariston asukkailla merenkulkutaidot ovat verissä. Viikonloppuisin vene ajoi myös väliä Utö – Kökar.
Kesäisenä torstaina yhteysaluksella on paljon päiväristeilijöitä, jotka jäävät viettämään päivää Utössä tai jossakin muussa tunnelmallisessa saaressa matkan varrella. Kätevää on myös yhdistää toiseen suuntaan yhteysalus ja toiseen suuntaan Utö Express, jolloin pääsee kokemaan molempien merimatkojen hyvät puolet.
Tutustu aikatauluihin:
Majoitusta Utön Merihotellissa ja saaren palveluita
Utön Merihotelli eli Havshotellet toimii armeijan vanhoissa kasarmirakennuksissa, minkä lisäksi käytössä on Kalkas-hotellirakennus. Matkustajakoti Fågelli on ainoa majoitustila Merihotellissa, minne saa ottaa koiran mukaan sen kahteen erillisellä sisäänkäynnillä olevaan huoneeseen.
Vanhat kasarmirakennukset ympäristöineen eivät ulkonäöllään hurmaa, mutta toimivat kohtuullisena majoitus- ja ravintolatilana. Ravintola tarjoaa kesäaikaan maukasta lounasta edulliseen kymmenen euron hintaan (naapuripöydän lasten mielestä tarjolla oli vierailupäivänä maailman parasta kampelaa) ja illallisaikaan a la carte -listan annoksia. Aamiainen on saatavilla vain hotellin asukkaille (matkustajakoti Fågellin asukkaille hinta oli kympin).
Lisäksi majoitusta Utössä tarjoaa ainakin Hannas Horisont bed & breakfast ja mökkimajoituksineen. Hannas Horisontilla on myös kahvila ylhäällä keskellä kylää. Kyläkauppa Utö Handel on kesällä auki päivittäin. Tällä kertaa jäätelöt olivat valitettavasti päässeet pitkän hellejakson jälkeen lähes loppumaan.
Saarella on kaksi vierasvenesatamaa, joista toista ylläpitää Hannas Horisont ja toista Utö Havshotell. Hotelli vuokraa myös kahta rantasaunaa ja kesän uutuutena saunojen vieressä on rantabaari Meriklaari.
Utön saaristoluonto hurmaa
Utön upeat, sileät kalliot vastaanottavat vieraan hulppeine näkymineen sinisenä hohtavalle merelle ja kutsuvat kiipeilemään rantakallioille. Kallion koloista löytyy kauniita, pieniä luonnonkasveja ja vaaleanpunaisena kukkivia, hurmaavia ruohosipuleita. Ilahdun löytäessäni myös loistavan valkoisia, pumpulisia tupasvilloja kasvavia mättäitä majakan ympäristöstä.
Saariston näkymät merelle ovat henkeäsalpaavan upeita pienine kalliosaarineen ja loputtomine ulappoineen. Meri hehkuu sinisenä kilpaa taivaan kanssa. Jossain sinisen meren keskellä lipuu hiljalleen vene valkoisine purjeineen.
Majakka ja ulkosaariston tunnelmaa Utössä
Utön majakka on Suomen vanhin, toimiva majakka, jonne sisälle pääsee vain opastetulla retkellä. Samalla kuulee myös mm. alueen historiasta luotsisaarena. Majakka kohoaa ylväänä kallion laella luoden ulkosaariston jylhää tunnelmaa saaren ylle.
Osa saaresta on edelleen armeijan alueita, jonne on pääsy kielletty. Kallion laella seisova tykki muistuttaa saaren strategisesta asemasta lähellä sekä Viron että Ruotsin rajaa.
Lähellä sijaitsee suosittu sukelluskohde, S/S Park Victoryn hylky vuodelta 1947. Myös Estonia upposi noin neljänkymmenen kilometrin päässä Utöstä vuonna 1994 ja Utön helikopterikenttä oli tärkeässä roolissa pelastustehtävissä. Estonia elää edelleen voimakkaasti saaren asukkaiden ja silloisten varusmiesten muistoissa.
Utön kirkko sijaitsee pienen, aidatun hautausmaan vieressä. Lisäksi majakan ylemmissä kerroksissa on majakkakirkko, jota käytetään mm. vihkimisiin. Utön kotiseutumuseo majakan lähistöllä näytti olevan remontin kourissa.
Utön saaren parhaat palat
Kaunis Utö jätti jälkensä sydämeeni upeilla maisemillaan ja rauhallisella ulkosaariston tunnelmallaan. Parhaat palat tällä vierailulla olivat:
Ulkosaariston upea luonto
Ilmainen yhteysalus ja nopea Utö Express
Huikean kauniit maisemat matkalla Utön saarelle
Rauhallinen kylätunnelma
Ylväs majakka
Lue lisää
Lue lisää saaristosta ja muista kotimaan luontokohteista:
Ahvenanmaan saaristokierros
Raippaluoto ja Björköby hurmaavine Svedjehamn -kalastajasatamineen Merenkurkun saaristossa
Päiväretki Kurjenrahkan kansallispuistoon
Tutustu Elämänmakuisia matkoja -blogiin myös Facebookissa , Instagramissa , Twitterissä ja Pinterestissä.
Kuvat (c) Elämänmakuisia matkoja matkablogi
Alkuperäinen teksti 15.7.2021
Päivitetty 16.9.2023