Kap Verden kokemuksia: aurinkoa ja värien yltäkylläisyyttä
Kap Verdelle matkustimme perheen kanssa pääsiäisenä 2015. Etsin pitkään talvikaudeksi lämmintä rantakohdetta, jossa olisi todennäköisesti aurinkoista ja turvallista, kuitenkin ilman valtavia turistimassoja. Kap Verde, uusi afrikkalainen kohde seuramatkavalikoimassa, kuulosti eksoottiselta ja täytti kriteerit. Hintakin oli kohtuullinen.
Kap Verde koostuu saariryhmästä noin 480 km Senegalista länteen. Valtio on entinen Portugalin siirtomaa, joka on toiminut myös orjakaupan keskuksena. Maa itsenäistyi vuonna 1975. Edelleen väestöstä suuri osa on portugalilaisten ja orjien jälkeläisiä.
Kap Verden sää
Kap Verdellä lämpötilat pysyvät pääasiassa yli 25 asteessa lähes vuoden ympäri. Talvellakin päivälämpötila kapuaa reilusti yli 20 asteeseen. Lämpö ei kuitenkaan ollut polttavaa ainakaan keväällä, vaan tuulet viilensivät sen lempeäksi lämmöksi, toisinaan ehkä hieman liikaakin. Itse olisin välillä kaivannut jopa hieman lisää lämpöasteita auringonottoon, vaikka palellakaan ei huhtikuussa onneksi tarvinnut vaan sää pysyi lämpimänä koko viikon. Hieman yllätyin kuitenkin siitä, että kylmästä saapuvalle suomalaisellekaan ei tullut missään vaiheessa liian lämmin, mitä olisi voinut lämpömittarin perusteella odottaa.
Myös veden keskilämpötila on aina yli 20 astetta ja miellyttävää. Kap Verdeä ympäröivä Atlantti ei kuitenkaan kilpaile esimerkiksi Karibianmeren lämpötilojen kanssa, joten tuntikausien vesileikit jäivät täällä kokematta. Usein myös aallot käyvät korkeina.
Sal-saarella
Useimmat matkanjärjestäjät tekevät matkoja joko Salin tai rauhallisemmalle Boavistan saarelle. Sal on matkailukohteena kehittynein, vaikka sekin on monilta osin aito ja alkuperäinen. Hotelleja, ravintoloita ja muita palveluja matkailijoille kuitenkin nousee lisää ja saaren turismilla on vielä paljon kehittymismahdollisuuksia. Vielä ainakin vuonna 2015 tuntui, että monessa paikassa saarella puuttui pitkälle viety, kansainvälinen palvelukulttuuri ja palvelu sekä hotellissa että ravintoloissa olikin usein verkkaista, vähän sekavaa ja kehittymätöntä, mutta pääosin kuitenkin palvelualtista ja iloista. Saaren tunnuslause ”No stress in Capo Verde” (”Ei stressiä Kap Verdellä”) kuvastaa tunnelmaa aidosti.
Saarella näytti myös olevan paljon asuntoja myynnissä ja niitä mainostettiin selkeästi myös ulkomaisille turisteille. Vielä edulliset hinnat ja upea ilmasto houkutteleekin varmasti monia saaren lämpöön!
Kap Verden tunnuslauseen mukaisesti mielikuva rennoista, ystävällisistä ja kiireettömistä ihmisistä jäi päällimmäiseksi. Kuitenkaan liian luottavaiseksi ei kannata heittäytyä täälläkään vaan toisinaan kannattaa katsoa tarkemmin ympärilleen ja varoa syrjäisiä kulmia etenkin pimeällä.
Oasis Salinas Sea -hotelli
Itse matkustimme tällä kertaa TUI:n matkalla ja asuimme Oasis Salinas Sea -hotellissa. Lento oli pitkä ja kesti kymmenisen tuntia välilaskulla Gran Canarialla. Hotelli sijaitsi parhaalla paikalla lähellä Santa Marian keskustaa ihan pitkän, valkean hiekkarannan äärellä. Puolihoitoon kuuluvalla illallisella valikoimaa oli kivasti ja etenkin tuoreet hedelmät olivat maukkaita ja makeita. Ruokalajien vaihtelu oli kuitenkin melko vähäistä. Allasalue oli mukava ja allaspyyhkeitä sai lainata. Monet allasalueen tuolit olivat kuitenkin usein varattuja heti aamusta alkaen varauskielloista huolimatta. Yksityisellä rannalla löytyi kivasti lepotuoleja. Iltaisin hotellilla oli viihdeohjelmaa ja pingistä pelasimme useampana iltana.
Puolihoitoon olimme sikäli tyytyväisiä, että illalla pimeä tuli melko aikaisin ja turvallisuuden nimissä emme olisi halunneet joka ilta lähteä lasten kanssa kiertelemään kaupunkia ruokapaikkaa etsien, vaikka usein se onkin yksi mukavimmista tavoista viettää iltaa matkoilla. Hotellialueita vartioivat raskaasti aseistetut vartijat. Lounasta sen sijaan söimme mielellämme paikallisissa ravintoloissa eri puolella saarta ja ympäristöä kierrellessämme ja tunsimme olomme turvalliseksi.
Santa Maria
Santa Mariaa kutsutaan Kap Verden kehittyneimmäksi lomakohteeksi. Puitteet pitkän valkean hiekkarannan, kauniiden hiekkadyynien ja silmänkantamattomiin jatkuvan meren äärellä ovat upeat. Itse rakastan Afrikan aurinkoista värikylläisyyttä: auringon kultaista kajoa upottavassa hiekassa, kirkkaan turkoosina hohtavaa vettä, batiikin monenkirjavia sävyjä, värikkäitä vihanneksia, monivärisiä, tuoreita hedelmiä ja valkeita taloja.
Ravintola-, kahvila- ja baaritarjonta on melko monipuolista ja etenkin kalaruuat ovat tuoreita ja herkullisia. Hintataso on pääosin mukavan edullinen. Ostettavaa ei juuri ole taitavasti tehtyjä paikallisia käsitöitä ja tuliaisia lukuun ottamatta. Kansainväliset tuotemerkit ja -ketjut pääosin puuttuvat.
Nähtävää ympäristössä
Saarta ehtii tutkia hyvin viikossakin. Sal on vain reilu kolmisenkymmentä kilometriä pitkä ja 12 km leveä, joten välimatkat ovat lyhyitä. Me vuokrasimme auton ja kävimme tutustumassa saaren tärkeimpiin kohteisiin Santa Mariaa ympäröivien ihanien rantojen ja kultaisena hohtavien hiekkadyynien lisäksi.
Buracona ”Olho Azul”, eli ”Sininen silmä” on Salin luoteisrannikolla sijaitseva kaunis kallioalue jylhine luolineen ja sinisine laguuneineen. Luonnon muokkaamassa uima-altaassa voivat uskaliaimmat uida. Ajoittaiset tyrskyt ovat aika kuitenkin toisinaan aika hurjat. Pahimpaan turistiaikaan alueella voi olla ruuhkaa; me vältyimme siltä ja saimme rauhassa nauttia upeasta ympäristöstä.
Suolajärvi Pedra Lume saaren itärannikolla on erikoinen ja Salin suosituin vierailukohde. Alueella on toiminut aktiivisia suolakaivoksia ja siellä näkee vieläkin pinkin sävyisiä suola-altaita, joissa suolaa kerätään haihtuvasta merivedestä. Vanhan tulivuoren kraatteriin muodostuneeseen suolajärveen pääsee uimaan. Vesi on paljon merivettä suolaisempaa ja siinä kelluu lähes automaattisesti. Alueelle on noin viiden euron pääsymaksu, lisämaksusta pääsee suihkuun tai saa erilaisia hoitoja. Matkaa Santa Mariasta tulee noin 25 kilometriä. Me kävimme alueella kahdesti, koska ensimmäisellä kerralla se oli jo suljettu ja tulimme toisena päivänä paikalle uudelleen taksilla.
Sekä Olho Azul että Pedra Lume ovat ilman muuta käymisen arvoisia paikkoja ja saarella on muutenkin mielenkiintoista kierrellä. Matkan varrella näkee paikallisia kyliä ja mm. vesimeloniviljelmiä. Alue on karua ja asutus paikoin köyhää, jopa slummimaista. Toisaalta taas myös isoja ja kauniita uusia taloja näkee etenkin rannan lähistöllä.
Aktiviteettejä ja hyväntekeväisyyttä Kap Verdellä
Merivesi on upean turkoosia ja kirkasta ja houkuttelee uimaan ja vesiaktiviteetteihin. Merellä voi harrastaa paljon erilaisia aktiviteettejä surffauksesta sukellukseen ja kalastusretkiin. Toisinaan suuret aallot kuitenkin vaimentavat intoa merielämään. Rannalla tapasimme myös pieniä merikilpikonnia; kannattaa pitää silmät auki!
Maata pitkin voi retkeillä mieltymyksen mukaan busseilla, vuokra-autolla, taksilla, maastoautoilla, mönkijöillä, mopoilla, pyörillä tai patikoiden. Välimatkat ovat lyhyitä ja maisemat karun kauniita.
Me toimme mukanamme ison matkalaukullisen lapsille pieneksi tulleita vaatteita, jotka kävimme viemässä itse perille paikalliseen kouluun Santa Mariassa. Ne otettiin hyvin kiitollisena vastaan ja jaettiin eteenpäin niitä tarvitseville lapsille. Tällä kertaa ainakin tiesi avun menevän perille!
Lue lisää
Lue lisää aurinkolomista: (linkit päivittyvät blogin siirron edistyessä)
Ranskan Rivieran tunnelmalliset vanhat kaupungit
Vieläkö Marrakechin tuhannen ja yhden yön tunnelma on tallella?
Tutustu Elämänmakuisia matkoja -blogiin myös Facebookissa , Instagramissa , Twitterissä ja Pinterestissä.
Alkuperäinen julkaisu 29.9.2019