Floridan tunnelmia ja 5 vinkkiä
Florida – eläkeläisparatiisi ja trendikäs Miami Beach
Florida tuo monen mieleen kuvan USA:n aurinkoisimmasta osavaltiosta sekä eläkeläisparatiisina että toisaalta trendikkäänä nuorison suosimana kohteena. Joulukuisella matkallamme Floridassa asuimme etenkin varttuneemman väen suosimalla Pompano Beachillä Fort Lauderdalen naapurissa ja vierailimme useamman kerran Miamissa ja trendikkäällä Miami Beachilla tunnin matkan päässä. Molemmat mielikuvat osuivatkin oikeaan.
Joulukuinen sää Floridassa
Joulukuussa syksyn myrskyt Floridassa ovat menneet ohi ja sää muistuttaa Suomen kevätkesää: välillä kaunista ja aurinkoista ja välillä tuulee ja on pilvistä. Välillä saimme myös sadetta, onneksi ei montaa tuntia kerralla. Mutta vähän olimme pettyneitä, että haaveilemamme rusketus jäi vain toiveeksi kevyttä päivetystä lukuun ottamatta. Hotellilla oli mukava allasalue, mutta oli liian kylmää mennä uimaan. Rohkeimmat uskaltautuivat kyllä, mutta itse olen vilukissa ja lämmittelin altaalla pyyhkeen sisällä..
Miamin tehokkaalta lentokentältä auto vuokralle
Lento Miamiin oli hyvin ajoissa ja kentällä hyvät opasteet passintarkastukseen ja laukkujen noutoon, kaikki toimi erittäin sujuvasti.
Autonvuokrauspisteeseen siirryttiin MIA moverilla, kentällä kulkevalla junavaunulla. Olimme varanneet auton etukäteen Finnairin suositteleman Rental Carsin kautta. Alamolla autoja oli hallissa pitkä rivi, ja niistä sai valita, minkä halusi. Otettiin kuitenkin tilauksen mukaisesti Hyundai Santa Fe, joka oli riittävän tilava ja kulki mukavasti. Ratkaisevana tekijänä meillä oli ollut ennen kaikkea se, että autoon mahtuu 5 hengen lisäksi kaikkien matkalaukut (3 isoa ja 2 pientä + muut kassit) ja hyvin mahtuivat!
Liikenne onkin sitten omaa luokkaansa ja itselleni aika painajaismaista. Kaistoja on usein 6-7 menossa samaan suuntaan ja vauhti kova. Itse en suostuisi ajamaan, mutta onneksi on kuski, joka ajaa. Kännykän navigaattorin avulla löydettiin vielä iltapimeässä perille Pompano Beachille.
Pompano Beach
Majapaikassamme (Wyndham Palm Aire ) meitä odotti tilava kahden makuuhuoneen huoneisto, jossa oli mm. oma poreamme ja parveke uima-altaan suuntaan. Hyvältä vaikutti!
Ekat päivät tutustuttiin ympäristöön. Pompano Beach on mukava n. 100 000 asukkaan kaupunki Atlantin rannikolla Fort Lauderdalesta pohjoiseen, noin tunnin matkan päässä Miamista. Se on yksi maan suosituimmista loma-asuntopaikoista.
Hotellimme ympäristössä on valtavasti viihtyisiä rakennuksia pienten järvien rannalla hyvin hoidetussa ympäristössä. Täällä viihtyisi pidempäänkin! Hotellialueella, tai oikeastaan *Wyndham on "owners' resort" eli lomaosakehuoneisto, jonka saimme käyttöömme vanhempieni lomaosakkeen kautta, näyttää asustavan pääasiassa paikallisia eläkeläisiä, jotka muutoinkin näyttävät olevan alueella enemmistönä. Läheisellä golfkentälläkin meidän porukka taisi olla ainoa alle eläkeiän…
Golfin pelaaminen on kuulemma täällä edullista (isän ja pojan 13-v pelioikeus, vuokramailat ja golfkärry maksoi yhteensä sadan euron verran). Kentällä tosin oli vähän liiaksi ruuhkaa ja odotusajat pitkät.
Fort Lauderdale, Miami ja Miami Beach
Fort Lauderdalen ranta on hieno ja pitkä, ja satamasta lähtee luksusristeilijöitä maailman merille. Kaupungissa tuntui olevan myös paljon vanhempaa väkeä, kun taas Miami Beach on selkeästi nuorekkaampi ja trendikkäämpi. Siellä nuoriso viihtyi! Ja äitikin kyllä...
Pitkä hiekkaranta, rantabulevardi, hienot autot ja Lincoln Road -ostoskatu viihtyisine putiikkeineen ja herkullisine jogurttijäätelöineen loivat aitoa Miami Beach tunnelmaa. Miami Beach ja saaren eteläkärki, South Pointe Park and Pier, luksustaloineen ja -veneineen sekä trendikkäine ravintoloineen ja kahviloineen, olivat ehdottomasti matkamme huippupaikkoja!
Miamissa kävimme myös katsomassa Wynwood -alueen graffiteja ja värikkäitä taloja – hienoja olivat. Tosin alueen ympäristö ei tuntunut ihan turvallisimmalta, joten en ehkä olisi halunnut kävellä siellä yksin illalla pimeän aikaan. Vaikka eihän suurkaupungeissa monella alueella kovin turvallista olekaan…
Little Havannassa ajelimme myös, mutta ihan emme päässeet kuubalaistunnelmiin, olisi varmaan pitänyt selvittää etukäteen paremmin, minne siellä kannattaa suunnata.
Eläimiä – villejä ja tarhattuja
Etenkin Pompano Beachin Palm-Airessa majapaikkamme ympäristössä kohtasimme retkillämme paikallisia villieläimiä, erilaisista linnuista liskoihin ja pesukarhuun.
En ole aiemmin törmännyt villiin pesukarhuun. Pesukarhu kulki useampana iltana ihan hotellimme edessä ja luulimme sitä ensin kissaksi. Se kiipesi puuhun meitä karkuun ja kun jäimme sitä ihmettelemään, se katseli meitä hetken puun turvista. Söpöläinen! Vaikka paikalliset kyllä saattavat olla sitä mieltä, että niitä voi olla lähes kiusaksi asti, kun ne aika rohkeasti käyvät verottamassa puutarhoissa ja roskiksissa oman osuutensa. Luontaisesti pesukarhuja asuu Amerikan mantereella Etelä-Kanadasta Väli-Amerikkaan. Euroopassa pesukarhuja asustaa vieraslajina eniten Saksassa, jossa luontoon päästettiin muutama pariskunta 1930-luvulla ja nyt niiden määrä saattaa joidenkin arvioiden mukaan lähennellä jopa puolta miljoonaa.
Kävimme myös Miami Zoo’ssa (eläintarhassa). Eläintarha ei ollut ihan uusi, ja tuntui, että se oli ehkä elänyt kukoistuskauttansa joskus aiempina vuosina. Se on kuitenkin listattu USA:n Top 10 eläintarhan joukkoon. Alue on suuri ja siellä on omat alueensa mm. lajeille Afrikasta, Aasiasta, Australiasta ja Amazonilta. Eläinten olot näyttivät pikaisesti katsottuna melko kohtuullisilta – itse olisin kaivannut kuitenkin vielä suurempia ja luonnonmukaisempia elintiloja. Mielellään vierailen vain eläintarhoissa, joissa voi olla varma, että olosuhteet jäljittelevät aitoja olosuhteita mahdollisimman pitkälle.
Osa eläimistä, kuten kissaeläimet tiikereistä leopardeihin pysyttelivät piilossa. Omiksi suosikeiksemme nousivat kirahvit, joita sai syöttää kädestä ostamalla annoksen salaattia. Hurmaavat, suurisilmäiset kirahvit olivat kauniita ja pysyivät ruuan houkuttelemina ihan aidan vieressä. Alueen jaksoi hyvin kävellä läpi, vaikka amerikkalaiseen tyyliin olisi voinut myös matkustaa junakärryn kyydissä tai vuokrata polkuauton kävelyltä välttyäkseen. Ruokatarjonta alueella oli aika niukkaa, ja me päätimme syödä kunnon ruokaa vasta alueelta lähdettyämme.
Elämää Amerikassa
Ruoka oli mielestäni yllättävän kallista, sekä ravintoloissa että myös kaupoissa. Hinnat ovat lähellä Suomen hintatasoa, ruokakaupoissa on ehkä hieman edullisempaa.
Ympäristötietoista suomalaista kauhistuttaa käytetyn muovin määrä ja se, että kierrätys on hyvin puutteellista. Esimerkiksi Walmartissa (paikallisessa tavaratalossa) tavarat pakataan kassalla valtavan moneen pienehköön muovipussiin ja jo muutamassa päivässä kasseja kertyi valtava määrä. Kun itse pyrkii vähentämään muovikassien käyttöä ja muutenkin jätteen määrää minimiin, kirpaisee ympäristön puolesta, kun kaikki pakataan muoviin. Emme löytäneet esimerkiksi hotellilta tai kaupasta keräyspistettä muoville, pulloille tai kanistereille ja muutenkaan jätteiden lajittelu ei näyttänyt toimivan. Huoh.
Amerikassa kaikki on suurta: niin tiet, autot, liikenne kuin ruoka-annoksetkin, samoin pakkauskoot kaupoissa. Teimme välillä itse ruokaa huoneistossamme, välillä syötiin ulkona. Sen lisäksi että ruoka-annokset ovat isoja, syödään myös paljon rasvassa paistettua ja pikaruokaa ym, joten kevyempi ruokavalio on aika haasteellista. Onneksi löydettiin hyviä salaattejakin ja itse valmistettiin mm. kalaa.
Hurja kotimatka
Lomamme viimeisiksi päiviksi oli ennustettu ukkosmyrskyä, mutta se ei osunut perillä kohdallemme. Paluumatka kotimaisen Finnairin siivillä sen sijaan oli hurja! Melkein koko paluumatkan (9,5 h) ajan turvavyökyltit pitivät kaikki paikoillaan istumassa ja vähän matkaa USA:n rannikkoa ylöspäin lennettyämme ukkosmyrsky osui kuin osuikin ihan kohdalle ja lensimme sen läpi. Ulkona salamat välkehtivät ja kone tärisi, vaappui ja kolisi. Koskaan aiemmin ei ole yhtä hurjaa lentomatkaa osunut kohdallemme – ja toivottavasti ei osu toiste! Ukkosmyrskyn jälkeenkin turbulenssia oli vielä pitkään. Kaikki kolme lastamme voivat huonosti lähes koko matkan ajan, joten tämä yölento ei ollut kovin miellyttävä… Mutta pääasia, että selvittiin onnellisesti ehjänä ja monenlaisia kokemuksia rikkaampana kotiin asti!
5 vinkkiä Floridaan
Floridassa pitkä ja leveä hiekkaranta ulottuu kaupungista toiseen ja on ihanteellinen paitsi uimiseen ja auringonottoon, myös lenkkeilyyn, pitkille kävelyille ja vesiurheiluun. Miamista ja Fort Lauderdalesta lähtee myös paljon risteilyjä kansainvälisille vesille ja Karibialle. Ennen tai jälkeen risteilyn kannattaa käyttää vähintään muutama päivä Miamissa ja Miami Beachillä.
Auton vuokraus ja polttoaine on edullista, liikkuminen ilman autoa on hankalaa. Kävelyteitä on vähän ja julkinen liikenne muualla kuin suosituimmissa paikoissa on rajoitettua. Liikenteeseen lähtiessä pitää kuitenkin olla varma ja hyvähermoinen kuljettaja, sillä liikennettä, kaistoja ja risteyksiä on valtavasti. Hyvä navigaattori on ehdoton!
Sawgrass Mills on USAn suurimpia outlet-ostoskeskuksia vajaa 40 km Miamista ja shoppailijan paratiisi lukuisine merkkikauppoineen ja ravintoloineen ja edullisine hintoineen. Merkkiliikkeissä voi tehdä edullisia löytyjä! Lähellä on myös Florida Panthers -jääkiekkojoukkueen kotihalli Pantherland, jonka edustalla komeilee valtavan suuri joukkueen kapteenin, suomalaisen Aleksander Barkovin, kuva.
South Pointe Park on viehättävä puisto Miami Beachin eteläkärjessä. Sieltä löytyy lapsille leikkipaikkoja, penkkejä oleskeluun, pitkä laituri kalastukseen ja valokuvaamiseen, ranta sekä lähistöllä trendikkäitä ravintoloita ja kahviloita sekä luksushuoneistoja.
Wynwood on eläväinen taide- ja huvittelualue Miamissa, jossa on upeita, värikkäitä seinät peittäviä graffitteja ja muraaleja
Lue lisää
Lue lisää aurinko- ja kaupunkilomista: (linkit päivittyvät blogin siirron edistyessä)
Vieläkö Marrakechin tuhannen ja yhden yön tunnelma on tallella?
Ranskan Rivieran tunnelmalliset vanhat kaupungit
Tutustu Elämänmakuisia matkoja -blogiin myös Facebookissa , Instagramissa , Twitterissä ja Pinterestissä.
#Florida #Fort Lauderdale #matkakohteet #Miami #USA
Alkuperäinen julkaisu 3.4.2019
Matka 12/2018